Ο πρώτος δήμαρχος Αθηνών...



Μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ας θυμηθούμε ένα γεγονός που συνέβη πριν από 167 χρόνια. Την ανά­ληψη των καθηκόντων του Πρώτου Δημάρχου της Αθήνας, του Ανάργυρου Πετράκη.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της 3 Φεβρουαρίου 1830, με το οποίο αναγνωριζόταν ή ανεξαρτησία της Ελλάδος οι Αθηναίοι άρχισαν να επιστρέφουν στην πόλη τους.

Στα 1834, η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Ελληνικού Κρά­τους. Μετά από πολλές δημογεροντίες και αφού συστήθηκε ο Δήμος Αθηναίων το Μάρτιο του 1835 έγιναν οι πρώτες δημοτι­κές εκλογές. Με το σύστημα που ίσχυε εκλέχτηκαν με καθολική ψηφοφορία ­18 Δημοτικοί Σύμβουλοι μεταξύ των οποίων τρεις για το αξίωμα του δημάρχου.

Από τους τρεις αυτούς ο Οθων διόρισε τον ένα Δήμαρχο: Τον Avάργυρo Πετράκη, που ανέλαβε τα καθήκοντά του το Μάϊο του 1835. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο Δημ. Καλλιφρονάς.

Μα ας κάνουμε μια παρένθεση.

Η οικογένεια Πετράκη καταγόταν από τη Δημητσάνα. Στα μέσα του 17ου αιώνα εγκαταστάθηκε στη Αθήνα, για ν' απο­φύγει το Σερντάρ Αγά. Οι περισσότεροι άνδρες της οικογένειας έγιναν παπάδες και καλόγεροι. Αυτοί έχτισαν και τη γνωστή μο­νή Πετράκη στ' όνομα των Ασωμάτων Ταξιαρχών.

Μόνο ο Ανάργυρος Πετράκης που τους χρόνους της Επανα­στάσεως σπούδασε γιατρός, δεν θέλησε να πάρει το μοναχικό σχήμα. Αναμίχθηκε στην πολιτική και το 1822 διορίστηκε δημο­γέροντας από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Το 1835 διορίστηκε δήμαρχος των Αθηνών, όπως είπαμε.

Η πρώτη δημοτική αρχή παρέλαβε μια πόλη σε φοβερή κατάσταση. Το Ταμείο του Δήμου ήταν τελείως αδειανό. Παρ' όλα αυτά, ο πρώτος αυτός δήμαρχος πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο τoυ.

Πούλησε τρία σπίτια και έδωσε τα χρήματα στο Δήμο. Έχτισε το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Πλάκα, δημιούργησε «Δημοτική φρουρά» για την ασφάλεια της πόλης, την καθάρισε από τα σκου­πίδια, ίδρυσε βιβλιοθήκη και δύο λαϊκά ιατρεία για τους απόρους.

Σε σχέση με την κατάσταση που βρήκε, πέτυχε πολλά, μέσα στην διετή δημαρχεία του.

πηγή: http://www.koutouzis.gr/paliaa8ina.htm

2 σχόλια:

http://chomatery.blogspot.com είπε...

πολύ καλή προσπάθεια... καλή συνέχεια!...

Troika Club είπε...

Πως ήταν η Αθήνα και πως την κάναμε...

Copyright @ Marioneta-blog | Floral Day theme designed by SimplyWP | Bloggerized by GirlyBlogger