Για τους απόφοιτους του 2009...

Το δανείστηκα από το Istologin και σας το παρουσιάζω...



Εξεταστική περίοδος για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, και βλέποντας άτομα του κύκλου μου να ταλαιπωρούνται και να γκρινιάζουν για τον δικό τους Γολγοθά αναπολώ... τις εποχές που ήμουν και εγώ χαμένος πάνω από βιβλία και σημειώσεις, αναζητώντας το δρόμο για το 5. Και τι δε θα έδινα να ζούμε ξανά κάποιες από τις φοιτητικές αναμνήσεις μου, και ας ήταν από εξεταστική.

Αυτά μια μικρή παρένθεση, στο θέμα μας. 16/7 στα ΤΕΙ Πάτρας το τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων έχει την ορκωμοσία στην οποία θα παρευρεθούν αρκετοί από τους φίλους των φοιτητικών μου χρόνων. Δυστυχώς το φόρτο εργασίας δε θα μου επιτρέψει να είμαι εκεί, επειδή έχω περάσει όμως αυτή τη διαδικασία και ξέρω πόσο στη "ξεπέτα" θα περαστεί από κάποιους - αναφέρομε γενικά στο επίπεδο της εκδήλωσης, αλλά και ειδικά στην ομιλία του προϊσταμένου που θα την χαρακτήριζα απλά αδιάφορη - αναδημοσιεύω σε ελεύθερη μετάφραση ένα κείμενο της Mary Schmich το οποίο έγινε γνωστό σε εμένα με τη μορφή τραγουδιού. Τα παρακάτω λόγια αν και ξεκίνησαν από τη στήλη της εφημερίδας Chicago Tribune με τίτλο "Advice, like youth, probably just wasted on the young" πέρασαν από πολλά indox σε μορφή spam και κατέληξαν να μελοποιηθούν από τον Baz Luhrmann σε αυτό που σήμερα χρησιμοποιείτε από πολλά πανεπιστήμια, όπως το University of Zagreb, ως Graduation Theme. Ακολουθεί το κείμενο όπως θα μπορούσε να ακουστεί στους πτυχιούχους πλέον του BPIS.

"Κυρίες και κύριοι, απόφοιτοι της χρονιάς 2009

Άμα έχω μία συμβουλή να σας δώσω για το μέλλον τότε αυτή είναι το αντηλιακό. Τα μακροχρόνια κέρδη από τη χρήση του έχουν αποδειχθεί από επιστήμονες. Το υπόλοιπο των συμβουλών, τις οποίες και θα σας αναλύσω τώρα, δεν έχει περαιτέρω βάση εκτός από τη δικιά μου προσωπική εμπειρία.

Απολαύστε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας, γιατί δε θα καταλάβετε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας μέχρις ότου αυτή έχει φύγει. Εμπιστευτείτε με σε αυτό όμως, σε 20 χρόνια από τώρα θα κοιτάτε παλιές φωτογραφίες σας και θα αναπολείτε με το πόσες δυνατότητες είχατε και πόσο υπέροχοι πραγματικά ήσασταν.... Δεν είστε τόσο χοντροί όσο νομίζετε.

Μην ανησυχείτε για το μέλλον, ή και αν ακόμα το κάνετε να ξέρετε ότι είναι όσο αποτελεσματικό όσο να προσπαθείς να λύσεις μια εξίσωση άλγεβρας μασώντας τσιχλόφουσκα. Τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή είναι πράγματα που δε πέρασαν ποτέ το νου σας. Σαν αυτά που σου έρχονται από εκεί που δε το περιμένεις μία "αργή" Τρίτη στις 4 τα χαράματα.

Κάντε κάθε μέρα κάτι που σας τρομάζει. Τραγουδήστε.

Μην είστε απερίσκεπτοι με τις καρδιές των άλλων, μη δέχεστε από τους άλλους να είναι απερίσκεπτοι με τις δικές σας. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας με ζήλιες. Κάποιες φορές είσαι μπροστά, κάποιες φορές είσαι πίσω.... Ο αγώνας είναι μακρύς, και στο τέλος, θα καταλάβετε ότι ανταγωνίζεστε μόνο τον εαυτό σας. Κρατείστε τα καλά λόγια που ακούτε, ξεχάστε τις προσβολές, άμα το καταφέρετε αυτό πέστε μου και εμένα πως. Κρατείστε τις παλιές ερωτικές επιστολές, πετάξτε τα παλιά βιβλιάρια τραπέζης. Τεντωθείτε. Μη νιώθετε άσχημα άμα δε ξέρετε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας... Οι πιο ενδιαφέρον άνθρωποι που ξέρω δεν είχαν ιδέα στα 22 τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους, κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες 40ριδες που ξέρω ακόμα δεν έχουν.

Να παίρνεται πολύ ασβέστιο και να προσέχετε τα γόνατα σας. Θα σας λείψουν όταν σας εγκαταλείψουν.

Ίσως παντρευτείτε ίσως όχι, ίσως κάνετε παιδιά ίσως και όχι, μπορεί να πάρετε διαζύγιο στα 40, μπορεί να χορεύεται macarena στη 75 επέτειο γάμου σας. Ότι και να κάνετε, μη συγχαρείτε τον εαυτό σας πάρα πολύ - ούτε όμως και να τον επιπλήττεται. Οι επιλογές σας είναι 50-50, όπως και όλων των υπόλοιπων.

Χαρείτε το σώμα σας, χρησιμοποιείστε το με όποιον τρόπο μπορείτε... μην το φοβάστε ή μη σκέφτεστε τι μπορεί οι άλλοι να λένε για αυτό, είναι το καλύτερο εργαλείο που θα έχετε ποτέ. Χορέψετε. Ακόμα και αν δεν έχετε πουθενά αλλού να το κάνετε παρά μόνο στο σαλόνι σας. Διαβάστε τις οδηγίες, ακόμα και αν δε τις ακολουθείτε. ΜΗΝ διαβάζετε περιοδικά ομορφιάς, θα σας κάνουν μόνο να νιώθετε άσχημα.

Γνωρίστε τους γονείς σας, θα σας λείψουν. Να είστε αγαπημένοι με τα αδέρφια σας, είναι ο καλύτερος σύνδεσμος σας με το παρελθόν και αυτοί που πιθανότατα θα κολλήσετε μαζί στο μέλλον. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά κάποιους πολύτιμους πρέπει να τους κρατάμε. Προσπαθήστε να μικρύνεται τις αποστάσεις στη γεωγραφία και στο τρόπο ζωής επειδή όσο μεγαλώνετε τόσο πιο πολύ θα χρειάζεστε τα άτομα που ξέρατε όταν ήσασταν νέοι. Ζήστε στην Αθήνα μια φορά, αλλά φύγετε πριν σας κάνει σκληρούς. Ζήστε στο Γεράκι Λακωνίας μια φορά, αλλά φύγετε πριν σας κάνει μαλακούς. Ταξιδέψτε.

Δεχθείτε κάποιες αδιαμφισβήτητες αλήθειες, οι τιμές θα ανεβούν, οι πολιτικοί θα γίνουν όλο και πιο διεφθαρμένοι, και εσείς θα γεράσετε. Και θα φαντασιώνεστε ότι όταν ήσασταν νέοι οι τιμές ήταν λογικές, οι πολιτικοί ήταν ευγενείς και τα παιδιά σεβόντουσαν τους μεγαλύτερους. Να σέβεστε τους μεγαλύτερους. Μην περιμένετε οικονομική βοήθεια από κανέναν. Μπορεί να έχετε καταθέσεις, ίσως κάνετε "πλούσιο γάμο". Ποτέ δε ξέρεις όμως πότε θα στερέψει το πηγάδι.

Μη πολύ πειράζετε τα μαλλιά σας, αλλιώς όταν είσαστε 40 θα μοιάζουν σαν 85άρη.

Να είστε προσεκτικοί με τις συμβουλές που παίρνετε, και υπομονετικοί με αυτούς που τις δίνουν. Η συμβουλή είναι ένα είδος νοσταλγίας, να την δίνεις είναι κατά κάποιο τρόπο σα να ψαρεύεις αναμνήσεις από τα άχρηστα, να της ξεσκονίζεις, να βάφεις τα ψεγάδια και να την ανακυκλώνεις για περισσότερο απ ότι πραγματικά αξίζει.

Αλλά εμπιστευτείτε με για το αντηλιακό..."



Προς όλους τους συμφοιτητές - συνάδελφους... φίλους και μη.

Πηγή http://wikipedia.org/
Copyright @ Marioneta-blog | Floral Day theme designed by SimplyWP | Bloggerized by GirlyBlogger